kempen tak nak (2)

image0032

Di Jepun ini ada beberapa tempat yang melarang pejalan kaki berjalan sambil menghisap rokok terutama di tempat orang ramai seperti di Shinjuku, Ikebukuro, Shibuya dll. Jika ditangkap akan dikenakan saman seperti di Chiyoda Ward, denda sebanyak 2000 yen akan dikenakan kepada yang berjalan atau menunggang basikal sambil merokok. Secara tidak langsung, ini juga dapat mengelakkan orang lain terutama kanak2 dari terkena api rokok dan kaki lima akan bersih dari puntung rokok. Orang yang tidak menghisap rokok juga akan kurang terdedah dari asap rokok yang boleh menyebabkan kanser paru2.

p/s: “naga” yang boleh membunuh orang lain secara perlahan2..

-nash-

Tagged:

2 thoughts on “kempen tak nak (2)

  1. umeboshi January 30, 2009 at 11:04 am

    bagus lah. kat nihon pun dah ada kempen anti merokok, ek..

    ini kempen dalam blog ini sahaja..hehe

  2. asuhara January 30, 2009 at 11:13 am

    tensen kalau tersalah naik coach yg boleh merokok waktu naik shikansen…mcm nak pengsannn…

    saya pun anti pada bau rokok yang efeknya sama dengan orang yang merokok…masih ada keretapi yang boleh merokok dan memang selalu saya elakkan dari masuk ke koc merokok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: