kani nabe

Selepas selesai solat Jumaat hari ini, kohai2 memberitahu akan mengadakan 鍋「なべ」(nabe: steamboat) party malam ini di rumah Haris. Menu utamanya adalah 蟹「かに」(kani: ketam). Nabe adalah makanan yang biasa dimakan pada musim ini kerana mudah untuk menyediakan dan sedap dimakan panas2. Ada bermacam2 jenis nabe seperti canko nabe, miso nabe, yose nabe dll. Sebenarnya apa sahaja boleh dimasak walaupun dengan menggunakan paste tomyam. Akhir sekali, di campurkan udon atau nasi dan dimasukkan telur di atasnya untuk menambahkan kesedapannya. Anak2 amat menggemarinya dan selalu juga dibuat mengikut selera anak2 seperti hotate nabe, seafood nabe dll. Anak2 lebih menyukai nasi dan telur yang dipanggil zousui sebagai penutup. Di musim lain, mungkin tidak berapa sesuai kerana makan semasa panas2 membuatkan badan kita bertambah panas.

senyum menunggu dengan sabar

senyum menunggu dengan sabar

p/s: makanan kesukaan kami di musim sejuk

-nash-

Tagged:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: