lasik: 適応検査(てきおうけんさ:pemeriksaan kesesuaian)

Mula2 sebelum boleh menjalani prosedur lasik, perlu mengikuti beberapa ujian kesesuaian yang menggunakan beberapa mesin. Semua pemeriksaan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Walaupun ramai yang datang untuk menjalani pemeriksaan, sistem yang sangat teratur dan “techinician” aka jururawat yang ramai menyebabkan kita tidak perlu menunggu lama untuk menjalani pemeriksaan di setiap satu mesin. Dari “power” mata hingga ke ketebalan kanta, semuanya menggunakan mesin yang serba canggih. Di akhir pemeriksaan, sejenis ubat dititiskan di mata untuk membuatkan mata hitam(iris??) kita terbuka besar dan masa itu kita akan nampak semua cahaya silau dan bersinar. Kemudian, doktor akan memberitahu samada sesuai atau tidak untuk menjalani pemeriksaan. Semuanya pemeriksaan adalah percuma. Kemudian, bolehlah membuat tempahan tarikh dan masa untuk menjalani prosedur lasik dan pemeriksaan “follow-up” pada hari berikutnya. Mama turut sama menjalani pemeriksaan tetapi akan menjalani prosedur lasik pada minggu hadapan.
Sebelum balik ke rumah, kebetulan kami terjumpa restoran “Krispy Kreme” dan membeli separuh dozen donut untuk anak2 dirumah. Dan papa pula bersedia untuk menjalani prosedur lasik esok.

p/s: tertarik melihat sistem yang sangat effisyen, walaupun yang datang sangat ramai (mungkin lebih dari 300 orang sehari??)…

-nash-

Tagged:

One thought on “lasik: 適応検査(てきおうけんさ:pemeriksaan kesesuaian)

  1. rudy December 26, 2008 at 12:56 pm

    bilala malaysia nak jd mcm ni kan?

    yg penting kerja dgn hati ikhlas dan tanggungjawab..tapi tu yg selalunya kurang…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: