upacara pembukaan beijing olympic

Masa yang ditunggu2 telah tiba, tepat jam 8 waktu tempatan di Beijing, bermula upacara pembukaan Beijing Olympic yang sangat meriah. Penglibatan rakyatnya yang ramai juga menarik perhatian. Sebagai negara yang mempunyai rakyat teramai di dunia, jelas menunjukkan kuasa besar dari segi sukan, ekonomi dan sebagainya akan mereka capai dengan penglibatan rakyat mereka dari semua lapisan generasi dari yang muda hinggakan yang tua. Bermula dengan paluan gendang oleh beribu2 rakyatnya dan penceritaan sejarah mereka dengan rekaan dari dahulu lagi seperti rekaan kertas, ciptaan alat mencetak dan sebagainya. Penyertaan 204 negara menunjukkan sokongan penduduk dunia atas nama keamanan melalui sukan dimana upacara diadakan di Stadium “Sarang Burung” @ “Bird Nest” yang merupakan ikon sukan olimpic versi Beijing disamping “Kotak Air” @ “Water Cube” dll. Stadium “Sarang Burung” melambangkan keamanan yang disinonim dengan burung merpati.

Mungkinkah negara China akan memenangi pungutan pingat emas mengalahkan kuasa besar seperti Amerika dll?

Ini ada beberapa video klip upacara pembukaan dari Youtube:

p/s: berangan ber”family vacation” ke beijing tahun depan….

-nash-

Tagged: ,

One thought on “upacara pembukaan beijing olympic

  1. hanny August 9, 2008 at 9:55 pm

    rugi tak tengok kat tv semalam. bila tengok berita jepun ada keluar gambar Malaysian kontijen pakai baju kuning, kakko iii.. oh ya, nanti mai blog ambik present ya:)

    kat sini yg tak best nyer…semua citer pasal jepun jela..bukan mcm msia..kat astro tu..acara yg msia tak masuk pun depa siar..hehe…n tq for the award…dah pass kat yg lain…tq…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: