debat isu minyak

Sedutan debat isu minyak yang bertajuk “Hari Ini Membentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak” dari Youtube:


1/8


2/8


3/8


4/8


5/8


6/8


7/8


8/8

Kalau nak masuk berdebat, gunalah peluang berdebat tu dengan betul dan fokus dengan tajuk perdebatan. Kupas isu minyak naik dan berkaitan secara terperinci, bukan berdebat tentang hal peribadi. Kalau pasal hal peribadi debat kedai kopi pun dah cukup tak perlu buat siaran langsung. Bila pihak lawan beri soalan, tak perlu sampaikan hujah mengenai hal yang tidak berkenaan. Kecewa pun ada dengan hujah dan soalan dari pihak DASC yang tidak fokus pada tajuk perdebatan. Untuk DSAI pula, kenapa tak perincikan cara dan formula untuk membantu rakyat dengan menurunkan harga minyak. Mungkin itu adalah rahsia pihak PKR untuk dilakukan semasa memerintah Malaysia “kelak”, cuma sekurang2nya berilah tips dan cara yang betul kepada pihak kerajaan yang macam hilang arah dan punca dalam menangani masalah kenaikan harga minyak dan makanan dunia. Mungkin perdebatan seperti ini patut diadakan selalu dan mengupas isu2 semasa yang ditanggung rakyat. Tidak perlu memasukkan idea politik jika tidak berkenaan dengan tajuk perdebatan. Dan yang paling penting buatlah “homework” sebelum menyertai debat.

p/s: berharap agar debat ini adalah permulaan dan bukan yang terakhir

-nash-
Vocabulary:
エアコン (eakon) – air-conditioner
パンチ (panchi) – paper punch
セロハンテープ (serohan teepu) – cellophane tape
ふうとう (fuutou) – envelope
ホチキス (hochikisu) – stapler

Tagged: , , ,

3 thoughts on “debat isu minyak

  1. demyna July 16, 2008 at 2:20 pm

    terima kasih on ur visit. datanglah selalu. :)

    saja jalan2…sbb tak guna minyak ..hehe

  2. lina July 16, 2008 at 7:03 pm

    tak tengok pun, but hubby berjaga malam tadi tengok debat. Tapi ramai ofismate yg kecewa dgn debat tu.

    mungkin tak dpt apa yg kita nak dengar, cuma good attempt for the first time…

  3. rad July 17, 2008 at 1:23 pm

    harap-harap debat yang mendatang elok diperincikan peraturannya supaya tak menyerang peribadi dan lebih tertumpu kepada isu2 semasa.. dan dipanjangkan waktunya.. tak cukup puas dapat dengar hujah2 selama 52 minit sahaja..

    masa yg diberikan mmg pendek tetapi kalau diteruskan pun mesti masih tak ada penyelesaian sbb dah disebelah pihak berterusan dgn “personal attack” dan disebelah pihak lagi satu mcm tak cukup data atau tak mahu beri jalan penyelesaian secara lebih terperinci (atau masa kurang untuk membentangkan)..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: