satu penantian

Pada hari Isnin minggu lepas pemeriksaan terbaru telah dijalankan di Oishi Women’s Clinic. Alhamdulillah kandungan @ bayi dalam keadaan baik dan peningkatan berat Mama juga tidak begitu ketara. Cuma doktor mengingatkan Mama agar mengurangkan kadar pengambilan garam dan gula kerana kakinya sedikit bengkak. Pemeriksaan seterusnya adalah selang 2 minggu dan nasib baik kami ada menerima kupon pemeriksaan percuma sebanyak 14 kali dari Oota City Hall. Ada lagi 10 kupon masih boleh digunakan. Ini adalah dasar pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk menggalakkan atau menambahkan kadar kelahiran kerana sejak kebelakangan ini kadar kelahiran telah menurun dengan ketara terutama di kawasan Tokyo. Ada PBT di luar Tokyo hanya memberikan kurang dari 5 kupon pemeriksaan percuma.


Keputusan imbasan pada minggu ke-20 [19 Mei 2008]


Keputusan imbasan pada minggu ke-24 [16 Jun 2008]


Keputusan imbasan pada minggu ke-28 [7 Julai 2008 (Hari Tanabata)]

Selepas bulan ke-8, pemeriksaan akan dilakukan di hospital yang telah ditempah. Harap2 boleh melihat imbasan 4D yang tidak ada di klinik dimana pemeriksaan berkala yang biasa dilakukan. Daktor mengatakan jantina bayi masih tidak dapat dipastikan (mungkin juga doktor sudah nampak jantina bayi, cuma kurang pasti…kebiasaan doktor di Jepun tidak mahu mengambil risiko sehingga betul2 pasti). Katanya “女の子かもしれません。はっきり見えません” (Kemungkinan bayi perempuan kerana tidak dapat dilihat dengan jelas).

p/s: Alya sangat mengharapkan adik perempuan kerana tidak larat melayan kerenah Zakwan & Zarul dan tiada kawan untuk diajak bermain (maklumlah anak2 lelaki sibuk dengan mainan mekanikal seperti kereta remote control dan LEGO)

-nash-
Vocabulary:
じむしょ (jimusyo) – office
ちょうめん (choumen), ノート (nooto) – notebook
スタンプ (sutampu) – rubber stamp
ファイル (fairu) – file
キャビネット (kyabinetto) – cabinet

Tagged: , ,

7 thoughts on “satu penantian

  1. Aina a.k.a Azila July 15, 2008 at 8:10 am

    Wow…bestnye. I tumpang gumbira..hanya menunggu hari jer kan. So this baby is Made in Japan la yer :-). Bagaimana dgn kerakyatan dia, possible tak one day dia dapat kerakyatan Jepun macam baby yg lahir kat US tu?

    Alhamudlillah…walaupun kami dua2 tgh study…rezeki baby dpt lahir @ Tokyo…
    Japan tak mengamalkan “Jus Soli” (if I’m not mistaken)..mcm Malaysia juga….so lahir di sini sahaja tak bermakna boleh dpt kewarganegaraan…kena ikut prosedur biasa…buat birth certificate & passport @ Malaysian Embassy and then buat dependent visa @ Japanese Immigration..

  2. lina July 15, 2008 at 9:36 am

    Alya nak kawan ye…

    tak puas berkawan masa di sekolah, petang2 ajak kawan dtg ke rumah atau dia ke rumah kawan…tapi kadang2 zarul yg jadik mangsa…jadik baby la, orang sakit la, jadi murid sekolah la…hahaha..

  3. asuhara July 15, 2008 at 11:50 am

    mama, ganbatte ne!

    mama wa itsumo gambatteimasu ママはいつもがんばっています

  4. waniey July 15, 2008 at 1:00 pm

    lawa rumah baru sensei ni :)

    terpaksa pindah sbb “rumah” lama “sempit” dan susah nak akses

  5. CaNdLe July 15, 2008 at 2:07 pm

    selamat ya…

    terima kasih…semoga selamat sentiasa

  6. azmi July 15, 2008 at 11:50 pm

    tahniah2..:)

    terima kasih banyak2…doakan yang terbaik untuk ibu dan bayi…

  7. yani July 16, 2008 at 10:29 am

    harap Alya dpt kawan ler lepas ni ;)

    harap2 begitulah…kesian jugak bila tgk dia main sorang2..nak join zakwan & zarul…asyik kena buli je

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: