perpisahan

Setelah lebih 15 bulan bekerja sambilan sebagai guru Bahasa Malaysia di Jaya Language Centre, hari Khamis lepas adalah hari terakhir di sana. Terpaksa berhenti untuk menumpukan perhatian dan masa dengan penyelidikan yang sedang dibuat. Seronok dapat mengenal beberapa orang (Aoyagi-san, Shimizu-san, Kitamura-san, Mameya-san, Okamoto-san, Kanda-san dan beberapa pelajar lain). Semangat hendak belajar bahasa asing yang patut kita contohi dengan berbagai tujuan seperti melancong ke Malaysia, bekerja di Malaysia dan lain2. Aktiviti yang pernah diadakan seperti belajar masakan Malaysia sambil memperkenalkan mereka masakan Malaysia dan cara membuatnya. Sambutan yang diberikan amat memberangsangkan dengan penyertaan yang agak ramai dan penyertaan terpaksa ditutup awal. Menu yang sangat mudah seperti roti canai, kari ayam, bihun goreng, kuih keria, tauhu sumbat dan keropok.

Ini adalah hadiah perpisahan yang telah diberikan. Pertemuan dan perpisahan adalah lumrah kehidupan dan kita tidak boleh lari darinya.


Apakah di dalam bungkusan berbunga itu?


Cawan dan piring teh Noritake…

Terima kasih kepada Aoyagi-san, Shimizu-san, Kitamura-san, Mameya-san dan Okamoto-san kerana telah memberi kerjasama semasa kelas dan kata2 semangat seperti di dalam kad2 yang diterima.

p/s: bertambah sudah bilangan bekas pelajar. みんなの御活躍を期待しております。

-nash-
Vocabulary:
いなか (inaka) – village
おか (oka) – hill
かじゅえん (kajuen) – orchard
どうろ (douro) – road
いど (ido) – well

Tagged: , ,

14 thoughts on “perpisahan

  1. jenny oetomo July 12, 2008 at 11:52 am

    Selamat Anda termasuk guru yang sangat dihormati murid muridnya terbukti dengan mereka melepas Anda dengan memberikan tanda kasih, dan tentunya hal tersebut sangat berarti dalam persahabatan, Salam

  2. nashriza July 12, 2008 at 12:52 pm

    jenny: harapnya apa yg telah diajar dpt memberi manafaat kepada mereka

  3. lina July 12, 2008 at 3:42 pm

    cantiknya cawan itu. :-)

  4. nash July 12, 2008 at 4:08 pm

    lina: noritake…cantik but mahallll…..teringin nak kumpul 1 set but belum kesampaian nak mencari

  5. lina July 12, 2008 at 7:30 pm

    sebelum balik kena simpan duit pegi beli. :D
    yang kat Malaysia ni, pattern simple (kosong) sangat. Yg dlm gambar tu cantik, nampak unsur-unsur kejepunan. Pandai anak murid beli hadiah. hihihi
    Anyway, good luck on your research!

  6. nash July 12, 2008 at 7:39 pm

    lina: kat sini byk design yg “japanese” sikit…so mmg nak cari….

  7. yani July 12, 2008 at 10:51 pm

    cantik cawan tu.. design dia pun unit.. mesti rega pun mahal tu!

  8. nash July 12, 2008 at 11:08 pm

    yani: mahal kot…jadi hiasan shjla…hehe

  9. hani July 13, 2008 at 2:53 am

    Salam Nash. cantik tu…… ;-)
    kat Atsugi kan ada outlet. gi la jenguk2 cuci mata sebelum balik nanti.
    sambil2 habiskan yen2 yang dah banyak terkumpul tu…:-P
    tapi yg mcm dalam gambar tu ada kat kedai sebelah outlet. harga dia ber-man2.
    nak sentuh pun takut. cawan + piring saja dah 15000.
    kalau pergi Atsugi tu mmg rabun mata tau….

  10. nashriza July 13, 2008 at 8:53 am

    hani: yeke..jom la kita pergi..pernah dengar outlet noritake kat atsugi..cuma tak tahu kat mana??

  11. HE July 13, 2008 at 11:04 am

    shopping jgn tak shopping…hhihihihi…

  12. CaNdLe July 13, 2008 at 4:13 pm

    berapa ukuran cawan itu? cantiknya…

  13. rudy July 14, 2008 at 11:35 am

    wahh noritake! nakkkkk

  14. nashriza July 14, 2008 at 1:53 pm

    he: hajat dihati tu mmg nak beli tapi tgkla ongkosnya
    CaNdLe: mmm saiz biasa…designnya yg cantik
    Rudy: hahaha..kena buat baito ngajar bm la

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: