demam yang belum kebah

Sejak menonton wayang “Shaolin Girl”, ada ditayangkan sedutan wayang “Hana yori dango final”, mama dan Alya telah dijangkiti demam yang masih belum kebah. Mama telah mengumpul manga “Hana yori dango” dari 1 hingga 36 (kesemua yang telah dipasarkan). Kesemua komik2 tersebut dibeli dari kedai Book Off iaitu kedai menjual buku2 terpakai. Harganya yang murah (dari harga asal 390 yen ke 105 yen) dan buku yang masih elok kualitinya. Dapatlah juga berjimat disamping membuat koleksi manga. Papa sedang mengumpul manga “Conan” & ” Naruto” dan keluaran yang terbaru masih dijual. Tetapi yang dikumpul hanyalah manga2 terpakai, dapatlah juga berjimat. Perniagaan buku2 terpakai di Jepun telah bermula sejak dahulu lagi (ada yang kata sejak dari zaman Edo) dan menjadi popular kerana menawarkan buku2 dengan harga yang murah dan kualiti buku yang masih baik. Kedai Book Off sangat popular kerana ada di mana2 stesen keretapi yang besar dan tempat ramai orang. Popular dikalangan peminat manga kerana ada banyak judul manga ang dijual dan yang penting boleh tachiyomi (hanya untuk membaca dan bukan untuk membeli)…hehe.

Mama telah membeli maeuriken (advanced/reserved ticket) untuk cerita “Hana yori dango final” dari 7 eleven. Mungkin selepas ini kebahlah demamnya. Mama dan Alya memang peminat drama “Hana yori dango” sejak dari siaran yang lepas. Untuk kali ini papa dan anak2 yang lain hanya sebagai pengikut sahaja.


maeuriken yang dibeli dari 7 eleven yang menjual segala jenis barang dan perkhidmatan dari mendobi pakaian, tiket2 konsert, mencetak foto, menghantar bungkusan dan lain2 sehinggakan dipanggil “convenience store” di sini


dari manga ke wayang


koleksi manga “Hana yori dango”

Dari Drama WIKI mengenai drama “Hana yori dango”:

Season 1
* Episodes: 9
* Viewership rating: 19.68
* Broadcast period: 2005-Oct-21 to 2005-Dec-16
* Theme song: WISH by Arashi
* Insert song: Planetarium by Otsuka Ai
Synopsis
Makino Tsukushi is the only poor student at Eitoku Gakuen, the school of the ridiculously rich and privileged that is ruled by Flower 4 or F4, a group of four boys who come from extremely powerful families: Domyoji Tsukasa, the leader and heir of the Domyoji World Finance Group; Hanazawa Rui, the introverted son of a large company; Nishikado Sojiro, a player who is the heir of a tea ceremony school; and Mimasaka Akira, a madam killer with ties to the underground. If a student gets on the F4’s bad side, he/she gets a red notice and is bullied and driven out of school.

Makino hopes to pass her days quietly– without drawing any attention to herself– but one day, she stands up to Domyoji in defense of her friend. The next day, Makino gets the dreaded red notice. Even though she is harassed, Makino decides to keep going to school because she is a “tough weed”. She declares war right back on the F4. Her resolve gets the attention of her crush Hanazawa Rui and oddly enough, rouses romantic feelings in her worst enemy, Domyoji Tsukasa.

The series is based on the Japanese shoujo manga “Hana Yori Dango” (Boys Before Flowers) by Kamio Yoko.

Season 2
* Episodes: 11
* Viewership rating: 21.7
* Broadcast period: 2007-Jan-05 to 2007-Mar-16
* Theme song: Love So Sweet by Arashi
* Insert song: Flavor of Life by Utada Hikaru
Synopsis
This second season of Hana Yori Dango picks up right after Domyoji leaves for New York. After confessing to Domyoji, Makino has not spoken to him for a year. Rui and the other members of F4 try and help Makino meet Domyoji again by going to New York for the christmas holidays. Though F4 and Makino meet Domyoji again, he has become a completely different person, and so they leave for Japan.

Some time later, Domyoji’s mother annouces that they will be returning to Japan. There, they hold a giant super-rich and classy birthday party for Domyoji and announce something very important. Domyoji, like in the first season, is engaged to a rich girl and heir. The only difference is that they are to be wed soon. What will Makino do?

On the side, Rui begins to fall in love with Makino… will this become a love… square?

Rui –> Makino –> Domyoji –> Shigeru (arranged fiancee of Domyoji)

p/s: menuruti kehendak kedua2 puteri dan permaisuriku…

-nash-
Vocabulary:
くり (kuri) – chestnut
くるみ (kurumi) – walnut
びわ (biwa) – loquat
グアバ (guaba) – guava
ライム (raimu) – lime

Tagged: ,

6 thoughts on “demam yang belum kebah

  1. lina June 26, 2008 at 9:42 am

    baru tengok 1 episod. best jugak ek? tapi nak tengok youtube kat Malaysia ni seksa!

  2. nashriza June 26, 2008 at 9:47 am

    lina: cari je kat torrent @ drama addicts….kami dpt download semua…hehehe…nak ke ???

  3. waniey June 26, 2008 at 11:41 am

    wahh.. sensei dah letak gambar manga hanadan. nnt saya nak tayang gak aa.. tungguuu~ ;)

  4. nashriza June 26, 2008 at 11:45 am

    waniey: hehe…tu belum kumpul yg kanzenban…huhu…lepas ni conan n naruto lak..hehe

  5. HE June 26, 2008 at 4:46 pm

    nampaknya penyakit org perempuan ni sama aje ye…wife saya pun…sama demam nya…tapi tak la minat matsumoto jun tu…minat Oguri Shun tu…

  6. nashriza June 26, 2008 at 9:52 pm

    he: depa minat kat semua tu…termasuk maou-chan….haha…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: