indah nian ciptaan tuhan

Cuaca semakin panas di sini dan teringat kembali kenangan di Bangi. Selepas balik dari tempat kerja, rehat sambil minum kopi di bawah pergola yang redup sambil mencuci mata melihat keindahan ciptaan Allah yang Maha Esa. Di hujung minggu, mengeluarkan peluh berbakti pada tanah. Sungguh ku mengidamkan suasana sedemikian. Di sini tinggal di rumah pangsa yang terhad ruangnya dan tiada tempat berehat untuk menghirup udara segar. Kesibukan membuat penyelidikan yang memeningkan dan jerih payah mendapatkan data untuk menyumbang sekelumit ilmu di muka bumi ini ilham dariMu.

Ini ada koleksi bunga2an dan pokok2 dari laman rumah di Bangi.


bunga bakawali harum semerbak


cattleya orchid


cattleya orchid


cattleya orchid


dendrobuim orchid


tanduk kijang


dendrobuim orchid


dendrobuim orchid

Doakan kami dapat menghabiskan pengajian kami dan dapat mendidik anak bangsa sekembalinya kami nanti. Insyaallah.

p/s: dah lama tak bermadah, maklumlah orang sains ni kurang seninya…huhu

-nash-
Vocabulary:
じむしょ (jimusyo) – office
としょかん (toshokan) – library
べんじょ (benjo) – toilet
ごみばこ (gomibako) – dustbin
はたざお (hatazao) – flagpole

Tagged: ,

8 thoughts on “indah nian ciptaan tuhan

  1. lina June 13, 2008 at 9:29 pm

    canteknya bunga… dah ke Jepun ni, pokok tu di anak-angkatkan kat sapa?

  2. nashriza June 13, 2008 at 9:31 pm

    lina: kami bahagi2kan kat adik beradik dan penyewa rumah kami…kenapa ..berminatke…?? pokok2 tu kami beli dan ada yg org bagi…orkid yg sekuntum2 tu..mahal kalau kat nursery but yg tu kwn nihonjin bagi…

  3. lina June 13, 2008 at 10:57 pm

    tangan saya tak boleh tanam bunga… nanti mati. kalau tanam sayur bolehlah. :D

  4. jenny oetomo June 13, 2008 at 11:27 pm

    Memang sejuk kalau mata kita melihat keindahan ya, salam kenal

  5. nashriza June 13, 2008 at 11:27 pm

    lina: okla tu..tanam sayur dpt makan..huhu…tanam bunga..cuci mata je…

  6. nashriza June 13, 2008 at 11:30 pm

    jenny: iye…setiap ciptaan ada faedahnya pada manusia…keindahan ciptaan tuhan tiada bandingnya…perfect…

  7. hanny June 14, 2008 at 7:28 am

    tanduk kijang tuh kami panggil tanduk rusa.
    oh ya, pernah jumpa pokok lidah mak mertua, janggut hantu tak?hehehe..
    dua pokok nih pokok feveret! sebab unik. especially pokok janggut hantu. sesuai kat tempat berangin cam rumah atas bukit
    kalau balik bangi nanti boleh tukar-tukar pokok ek..minat tgk orkid tuh…

  8. nashriza June 14, 2008 at 8:36 am

    hanny: yg tu mmg tanduk kijang sbb daunnya ke atas…yang tanduk rusa daunnya ke bawah….kami mintak kwn yg balik pahang belikan…murah la dlm rm 30 je..but kalau kat kedai boleh sampaik rm 100…cuba check kat nursery…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: