朝顔 (asagao): morning glory

Hujung bulan lepas, Alya ada projek menanam pokok bunga kembang pagi (asagao: morning glory) dalam mata pelajaran seikatsu (seperti kemahiran hidup di Malaysia). Setiap murid diberi tanggungjawab menjaga pokok yang ditanam dari biji benih dengan menyiram setiap hari sebelum bermula waktu persekolahan. Murid2 akan menanam pokok mengikut musim seperti tulip semasa antara musim sejuk dan musim bunga dll.


kelas tahun 1 kumpulan 2…


ぬる ずらいか ありや bila masa jadi anak jepun ni…hehe (untuk samakan tulisan nama dengan murid jepun…nama ditulis dengan hiragana)

Sedikit info mengenai “morning glory” dari wiki:

Morning glory is a common name for over 9,000 species of flowering plants in the family Convolvulaceae, belonging to the following genera:
* Calystegia
* Convolvulus
* Ipomoea
* Merremia
* Rivea

As the name implies, morning glory flowers, which are funnel-shaped, open in the morning, allowing them to be pollinated by hummingbirds, butterflies, bees, and other daytime insects and birds as well as Hawkmoth at dusk for longer blooming variants. The flower typically lasts for a single morning and dies in the afternoon. New flowers bloom each day. The flowers usually start to fade a couple of hours before the petals start showing visible curling. They prefer full sun throughout the day and mesic soils. In cultivation, most are treated as perennial plants in tropical areas and as annual plants in colder climates, but some species tolerate winter cold. Morning glories are a close relative of Moon flowers which open at night to be pollinated by moths.

p/s: teringat masa sekolah rendah dahulu, mencambahkan taugeh dari kacang hijau. Belajar bagimana pokok tumbuh bermula dengan akar, pucuk daun dsb

-nash-
Vocabulary:
くび (kubi) – neck
かかと (kakato) – heel
ひざ (hiza) – knee
ふくらはぎ (fukurahagi) – calf
もも (momo) – thigh

Tagged: ,

8 thoughts on “朝顔 (asagao): morning glory

  1. lina June 8, 2008 at 10:05 pm

    mana satu “nuru zuraika ariya” punya bunga?
    teringat masa kecik di MGS, ada juga projek tanam bunga. :-)

  2. nashriza June 8, 2008 at 10:30 pm

    lina: pada foto kedua…kan ada tulis nama di situ…hehehe…belum bunga lagi…

  3. !x0r@ June 9, 2008 at 12:29 pm

    kecik2 dah tanam pokok. bagus2.. :)

    saya tak ingat la darjah berapa start tanam2 ni semua.. tp dlm subjek sains kot. kalau sbjk k.hidup, banyak bertukang je. darjah 4 kalau tak silap kitorang belajar buat penyangkut baju. hehee

  4. nashriza June 9, 2008 at 1:30 pm

    ixora: ada tpt yg dari tadika…so at least adalah perasaan sygkan alam sekitar…

  5. HE June 9, 2008 at 4:02 pm

    comelnya gambarnya, mesti lagi comel masa mereka menanamnya kan…morning glory..ermm dalam bahasa melayu apa ye..lupa la..kembang pagi? …serombong pagi? ..apa eh ..lupa ar…

  6. nashriza June 9, 2008 at 4:59 pm

    he: yg saya ingat kembang pagi…tak sure…maybe nama tuikut tempat kot..kami panggil kembang pagi je…or sekembang pagi???

  7. azmi June 9, 2008 at 5:59 pm

    wah3x..bagusnya..huhu~

  8. nashriza June 9, 2008 at 6:47 pm

    azmi: kecik2 dah boleh belajar sains secara tak langsung

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: