engine sentai go-onger

Kali ni nak cerita sikit pasal cerita kegemaran anak2 terutama Zakwan dan Zarul. Cerita “炎神戦隊ゴーオンジャー (sebutan: enjin sentai goonja)” ini disiarkan pada setiap hari Ahad pukul 7:30 – 8:00 pagi. Anak2 akan tidur awal hari Sabtunya tanpa perlu disuruh tidur dan bangun awal keesokkannya. Hebat penangan Go-Onger ni. Semasa kami bercuti ke Rindoh-ko Family Bokujyo di Nasu, kebetulan ada pertunjukkan Go-onger dan anak2 tidak bergerak menonton pertunjukkan akrobatik dengan “sound effect”.


gambar keluarga bersama go-onger heroes

Ini ada sedikit penerangan mengenai Go-onger:

Engine Sentai Go-onger (炎神戦隊ゴーオンジャー, Enjin Sentai Gōonjā, translated as Engine Squadron Go-onger) is the title of Toei Company’s thirty-second Super Sentai series of Japanese tokusatsu television series. It premiered on February 17, 2008, a week following the finale of Juken Sentai Gekiranger. It airs as part of TV Asahi’s 2008 Super Hero Time block alongside Kamen Rider Kiva. The motif of this series is animals, the motor industry, and environmentalism.

Story
The Machine World (マシンワールド, Mashin Wārudo) is one of the 11 Frame Worlds other than our own, which is referred as the Human World (ヒューマンワールド, Hyūman Wārudo), and it is home to giant vehicular beings called Engines who wage a war against the Gaiark who desire to pollute their world. Losing, the Gaiark escape through time and space to end up on Earth, seeing the Human World as an easier location to create their ideal paradise. Three of the Engines manage to pursue them, selecting three humans to become their partners, the Go-ongers. The team are joined by two more Go-ongers, whose two Engines managed to enter the Human World as well along with the Gian Engine Carrigator.

Dan ini video Go-onger dari Youtube:

p/s: teringat satria baja hitam dan gaban masa zaman kanak2 dulu, sebenarnya kamen rider versi awal…heheh baru tahu bila dah besar ni dan siap tengok semua dalam nihonggo..

-nash-
Vocabulary:
はブラシ (haburashi) – toothbrush
みずばち (mizubachi) – basin
べんき (benki) – lavatory
じゃぐち (jaguchi) – tap
せっけん (sekken) – soap

Tagged: ,

8 thoughts on “engine sentai go-onger

  1. lina June 3, 2008 at 7:06 am

    wooo mesti best tengok live show.

  2. nashriza June 3, 2008 at 8:43 am

    lina: kami siap ambik semua package yg ada…beli go-onger goods, sign pada uchiwa, salam dgn go-onger heroes, bergambar etc…tu yg alya minta pi show puricure lak lepas tu..hehe…

  3. sam June 3, 2008 at 9:06 am

    hehehe…sam tgk bercolor2 ni i tau power rangers je….heheheh..malu pulak..

  4. nashriza June 3, 2008 at 9:14 am

    sam: power rangers tu hasil tiruan dari jepun…hehe

  5. HE June 3, 2008 at 9:17 am

    suka tgk superheros japan, kebanyakkannya bekerja secara berkumpulan, pulak tu kaler kaler. kalau tgk superhero orang putih, sure buat kerja sorang sorang..

  6. nashriza June 3, 2008 at 9:42 am

    he: yes….team work…even movie ultraman yg nak keluar sept ni pun akan ada ultraman dari 1st generation….tu yg anak2 tak sabar2 tunggu…lagi satu ada diselitkan unsur jaga alam sekitar, hormat org tua etc…

  7. lina June 3, 2008 at 9:01 pm

    hahaha… kalau Raimie tau mesti dia jeles. kalu kitaorg, berat sikit keluar duit mintak sign dsb. hehehe nak kena darab 3, sakit oii!
    Puricure 1, Go-Onger 2 org kan?

  8. nashriza June 3, 2008 at 9:16 pm

    lina: iye….2 boys 1 girl…tula kalau ikut mmg mahal la…sebab kalau ikut sini kira mcm rm 10 la…cuma kalau convert rm 30..n nasib baik dpt duit dlm yen..bukan rm…hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: