absolute boyfriend

Drama yang mesti ditonton setiap hari Selasa jam 9:00 malam oleh Alya & Mama dan semestinya tak boleh tukar ke cerita dan saluran lain. Mula2 taklah berapa suka, tetapi lepas beberapa kali “dipaksa” tengak, entah kenapa menarik jugak sebab ada banyak yang tak lojiknya. Misalnya robot boleh berfikir sendiri dan tahap pemikirannya berkembang. Jika di dalam jinkou chinou (artificial intelligence @ kecerdasan buatan) memang ada teori mengatakan mesin boleh belajar dan berkembang dengan sendiri contohnya dengan fuzzy logic, neural network dan yang terbaru vector support machine (termasuk dalam research topic di dalam lab kami) tetapi sudah semestinya perlu menggabungkan input sensor dan sebagainya. Agak mustahil untuk menggabungkan kesemua input tadi kerana pemprosesannya tidak boleh melawan OTAK manusia yang kompleks itu.

Cerita ini mengisahkan robot yang direka mengikut spesifikasi penggunnya. Robot itu menjadi teman lelaki istimewa yang sempurna tetapi TERLALU sempurna menyebabkan bermacam masalah kepada tuan empunyanya. Ini ada sinopsisnya:

Absolute Boyfriend (絶対彼氏。, Zettai Kareshi) is a six volume manga series by Yuu Watase, first serialized in Shōjo Comic. Chuang Yi licensed it for an English language release in Singapore, with the first volume released in March 2005. Viz Media licensed the series for an English release in North America, serializing the series in its Shōjo Beat manga anthology as well as releasing the volumes.

The manga series is being adapted into a live-action drama series.

Plot
Riiko Izawa has never had a boyfriend and she has been rejected by every boy she has ever had a crush on. When she returns a lost cell phone to an oddly dressed salesman, she mentions wanting a boyfriend so to thank her, he directs her to his company’s website. When she visits the site, Riiko finds it’s a site to create your own lover. Thinking its a game, she customizes and accidentally orders one. The next day, her new lover arrives. Following the instruction manual, she kisses him to wake him up and configure him to be in love with only her. She names him “Night.” Three days later, she is shocked to learn that she only had him for a free trial. The salesman, Gaku Namikiri, tells her that she must now pay 100,000,000 yen for Night, or they will waive the fee if she helps them to collect data about how women think and feel to help perfect future models.

Riiko must keep Night’s true nature of not being human a secret from everyone around her. She also finds herself in a love triangle between Night and her childhood friend Soshi, who declares his love for her out of fear he will lose her. As the series progresses, Night begins to develop real human emotions, enabling him to truly love Riiko but also resulting in system malfunctions. When Riiko almost loses Night due to the malfunctions, she realizes that he is the one she really loves. She apologizes to Soshi, who moves to Spain with his brother. As the series ends, Night begins to grow sleepier and sleepier. The problems developed by his exceeding his abilities eventually causes his machinery to stop working, resulting in his “dying.” Before he died, he wrote a letter to Soshi to tell him what was happening and asking him to take care of Riiko. Soshi gives Riiko time to grieve, then returns to Japan to be at her side again.

p/s: sedang berusaha menjadi “perfect husband & father”

-nash-
Vocabulary:
いま (ima) – living room
しんしつ (shinshitsu) – bedroom
くし (kushi) – comb
よくしつ (yokushitsu) – bathroom
バケツ (baketsu) – pail, bucket

Tagged: ,

11 thoughts on “absolute boyfriend

  1. HE June 2, 2008 at 12:45 am

    Ahaks. Drama yang saya suka juga.Menariknya kenkyu saya juga ada kaitan dnegan emosi manusia sama seperti drama ini.

  2. iMu HaRDaN June 2, 2008 at 1:01 am

    cite ni mmg bes. walaupun baru tgk smpi episod 6, x saba nk tgk smpi abis..hopefully ade org upload dgn cepat..
    ZETTAI KARESHI !!!!

  3. nashriza June 2, 2008 at 9:07 am

    he: byk yg kita boleh belajar dari cerita2 kat sini…dan byk yg informatif…bukan hiburan semata2..
    imu hardan: ada byk lagi cerita lain yg best…nanti saya masukkan dlm entri yg lain…peminat drama jepun ke???

  4. Faizly@sabah June 2, 2008 at 9:44 am

    kalau adik saya kat sini,mmg x berganjak la die dr tV tgk hero kakkoiiii tu..hahaha…time drama tokyo tower tahun lps pon pantang tv ditukar..hehehe…

  5. ina June 2, 2008 at 11:30 am

    jalan cerita dia menarik, campur konflik cinta 3 segi tu pula.

    cerita yg ada unsur AI mmg menarik sbb nak tau apa last dia :)

  6. nashriza June 2, 2008 at 11:35 am

    faizly: kat sini pun…alya lah yg pegang remote control tu..huhu
    ina: rasanya elok lah tak jadik ngan robot tu…sbb kekurangan tu yg menambahkan perasa dlm kehidupan ni …kan kan..berpalsampah pulak..huhu

  7. asuhara June 2, 2008 at 11:48 am

    su tunggu drama summer nih- MAOU starring ohno satoshi dgn ikuta toma.
    hahaha pasal suka kat budak2 arashi..ehehhee..
    tp kalau ada robot mcm drama nih, nak order jugak!

  8. nashriza June 2, 2008 at 11:59 am

    asuhara: terlebih perfect pun susah gak..hehe…sbb sekali sekala kena la gaduh2…barulah timbul sayang…yeke??? huhu

  9. mimisadintiga beranak a June 2, 2008 at 7:56 pm

    Nash, aku anak beranak pun dok hamaru cerita ni. Mmg tak logik, tapi omoshiroi kara….Ingat nak ikut cerita Change Kimutaku tu, tapi nanka, hanashi ga shinkoku sugite, nak explian kat anak2 pun susah…Ader lagi tak dorama yg mangga-kei ni? Kalau ader, oshiete…aku kalau tak de org susume, aku malas nak tgk tv.

  10. mimisadina June 2, 2008 at 7:59 pm

    la…apsal la nama aku jadik cam tu lak ni……ni mesti cursor ga tandeshimatta tadik ni.

  11. nashriza June 2, 2008 at 9:03 pm

    mimi: kami suka tgk gokusen (sbb dah tengok yg sebelum ni)…ada kat entri sebelum ni pasal drama kegemaran kami dan cerita untuk kanak2..dan lagi satu sure kau n anak2 suka esp girls…hanayori dango…wayang dah nak keluar..dan alya dah mintak belikan tiket…hehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: