tokyo institute of technology (tokyo tech)

Semasa di peringkat sarjana muda dulu saya tidak boleh memilih untuk masuk ke universiti tetapi ditetapkan oleh Monbukasho (Kementerian Pendidikan dan Sains Jepun) mengikut keputusan peperiksaan kemasukan ke universiti di Ambang Asuhan Jepun, Universiti Malaya. Setelah 4 tahun bertungkus lumus belajar dan berusaha, akhirnya dapatlah segulung ijazah yang diidamkan. Semasa itu, sensei memberi galakan untuk menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi, tetapi disebabkan untuk menghabiskan 4 tahun pengajian pun terasa seperti nyawa-nyawa ikan. Akhirnya membuat keputusan untuk terus bekerja sebagai jurutera di Toyo-Memory Technology, Kulim Hi-Tech.

Pada kali ini pula, menyambung pengajian di peringkat doktor falsafah di universiti yang sama kerana terasa tidak puas belajar di sini. Semasa mencari tempat pengajian timbul pula semangat untuk menyahut cabaran dan berusaha menimba ilmu di tempat yang dahulu kononnya tidak mahu terus belajar di sini selepas tamat peringkat sarjana muda.

Laman web Tokyo Tech. Pada 26 Mei 2008 lalu, Tokyo Tech telah menyambut ulang tahun penubuhan yang ke-127 tahun. Ini beberapa fakta serba ringkas mengenai Tokyo Tech:

Tokyo Institute of Technology (東京工業大学, Tōkyō Kōgyō Daigaku), often called Tokyo Tech, TiTech or Tokodai (東工大, Tōkōdai) for short, is the largest institution of higher learning in Japan dedicated to science and technology.

It was founded in 1881 in Tokyo as the Tokyo Vocational School. In 1929, it was elevated to the status of national university, and has since April 2004 been incorporated (i.e. semi-privatized) under a new law which applies to all national universities.

The institute has three campuses, the Ookayama campus in Ookayama, Meguro being the main campus. The other two campuses are the Tamachi campus, located in Shibaura, Minato and the Suzukakedai campus, located in Nagatsuta-cho, Midori, Yokohama.


semasa Open Campus yang diadakan pada setiap tahun (biasanya di awal musim luruh)


pada musim sejuk awal tahun ini

p/s: tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat menimba ilmu selain makan, main, “mengurat”….

-nash-
Vocabulary:
つくえ (tsukue) – table
かびん (kabin) – vase
カーペット (kaapetto) – carpet
ラジオ (rajio) – radio
スイッチ (suicchi) – switch

Tagged: ,

12 thoughts on “tokyo institute of technology (tokyo tech)

  1. rizafizah May 28, 2008 at 8:49 am

    Mengurat siapa lak ni???

  2. nashriza May 28, 2008 at 8:53 am

    zah: hish :-$ …diam2 jgn bagitau org…

  3. lina May 28, 2008 at 9:22 am

    ngurat ek. oooppss… hehehe..

  4. nashriza May 28, 2008 at 12:04 pm

    lina: hahaha….kisah silam…maybe zaman jurassic…

  5. umebOsHi May 28, 2008 at 3:53 pm

    cik nash,
    ahhahha…pecah rahsia. tempat mengurat gak eh rerupa nye. ngehngeh..”mengena” tak “uratan”nyer..?

  6. nashriza May 28, 2008 at 4:09 pm

    umeboshi: mengena gak la..sampai dah nak masuk no. 4 coming soon…muahaha

  7. Faizly@sabah May 28, 2008 at 9:18 pm

    muahahaha..kak fizah jeles…mari berpoligami!!!!muahaha….

  8. nashriza May 28, 2008 at 10:24 pm

    faizly: poligami…mungkin tidak..baiklah jaga yg ada ni…dgn anak2…

  9. HE May 28, 2008 at 10:39 pm

    tempat jatuh lagi di kenag..inikan pula tempat mengorat…kenapa tak letak yang itu paling depan…..ye betul betul..mesti terkenang kenang punya…tambahan pula kala musim winter sonata seperti gambar tu..takkan tak terkenang kan..

  10. nashriza May 28, 2008 at 10:53 pm

    he: opps…baru perasan..salah eja ye…ish ish…mengorat pun dah mengena…n dah jadik org pertama bagi komen pun kat atas nun…so okla tu..muahaha

  11. lina May 28, 2008 at 11:09 pm

    wooo… musti best bercintan-cintun ala winter sonata ek. muahaha

  12. nashriza May 28, 2008 at 11:36 pm

    lina: bukan sahaja winter sonata….autumn in my heart…long vacation…semua sekali la…huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: