rancangan tv kegemaran anak-anak

Rancangan TV yang menjadi kegemaran anak2 pula sudah semestinya karton dan siri hero. Di sini cerita untuk kanak2 disiarkan pada awal pagi bermula pukul 7:30 pagi pada setiap hari Sabtu dan Ahad. Ini secara tidak langsung membiasakan anak2 bangun awal sama seperti hari persekolahan. Oleh itu, pada malam sebelum hari cuti, anak2 akan tidur awal untuk menonton rancangan kegemaran mereka keesokan harinya. Antara rancangan kegemaran Alya, Zakwan dan Zarul adalah:


コナン (conan) pada hari Isnin pukul 7:30-8:00 malam


アンパンマン (anpanman) pada hari Jumaat pukul 4:30-5:00 petang


ドラえもん (doraemon) pada hari Jumaat pukul 7:00-7:30 malam


クレヨンしんちゃん (crayon shinchan) pada hari Jumaat pukul 7:30-8:00 malam


レスキューフォース (rescue force) pada hari Sabtu pukul 8:00- pagi


ゴーオンジャー (go onger) pada hari Ahad pukul 7:30-8:00 pagi


仮面ライダーキバ (masked rider kiva) pada hari Ahad pukul 8:00-8:30 pagi


プリキュア 5 Go Go (Precure 5 Go Go) pada hari Ahad pukul 8:30-9:00


げげげの鬼太郎 (Ge Ge Ge no Kitarou) pada hari Ahad pukul 9:00-9:30

Seperti yang kita sedia maklum industri anime di Jepun berkembang pesat sehingga menjadi satu industri yang paling menguntungkan hasil dari eksport rancangan dan barangan anime. Jika mahu melihat otaku ataupun orang yang memakai pakaian anime bolehlah ke Akihabara terutama pada hujung minggu.

-nash-
Vocabulary:
ばら (bara) – rose
きく (kiku) – chrysanthemum
あさがお (asagao) – morning glory
さくら (sakura) – cherry blossoms
ゆり (yuri) – lily

Tagged: ,

4 thoughts on “rancangan tv kegemaran anak-anak

  1. tunteja May 22, 2008 at 6:08 am

    tun dah tua tua ni pun suka tgk shin chan. lawakkk

  2. nashriza May 22, 2008 at 8:24 am

    tunteja: yang asal punya shin-chan (early 90s)..kena banned dgn parents kat sini sbb byk adegan tak senonoh n mengajar anak2 menjadi kurang ajar…but lately ok sikit…but ntah dah berapa tahun amsih di tadika..walaupun dah ada adik…hahaha

  3. lina May 22, 2008 at 8:48 pm

    saya tak berkenan dgn cerita shin-chan, tapi my two boys peminat :D
    byk anime dan byk juga toys dalam pasaran utk mengperabihkan duit mak bapak.

  4. nashriza May 22, 2008 at 9:51 pm

    lina: shin chan yang sekarang maybe dah sensored sikit sbb taklah direct translation..hehehe…kalau betul2 mmg tak senonoh la…anime dah mmg jadik industri yg paling berjaya compare dgn manufacturing….esp sbb mereka dah kurang org muda kan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: