fp: ensoku @ kasai rinkai kouen

Hari ini turut serta aktiviti bersama Zakwan ke Kasai Rinkai Kouen. Berkumpul di Senzoku-ike pada pukul 8:30 pagi dan bertolak 10 minit kemudian tepat pada masanya. Kesemuanya 6 bas disewa untuk anak2, ibubapa dan guru2 (cuma untuk kelas paling bawah; nensyou sahaja anak2 duduk bersama ibubapa). Sebenarnya cuma ada 4 orang bapa sahaja yang turut serta aktiviti ini. Maklumlah bapa2 di Jepun susah nak dapat cuti walaupun untuk aktiviti bersama anak2. Nasib baik juga, ada lagi 2 bapa yang sama kelas dengan Zakwan yang pergi bersama..hehe…ada la kawan untuk berborak. Sampai di Kasai Rinkai Kouen dalam pukul 9:30 minit. Kawasan Kasai Rinkai Kouen ini terletak berdekatan dengan Tokyo Disneyland & Disneysea iaitu kawasan tebusguna di Tokyo Bay. Ada ramai murid2 dari tadika2 dan sekolah2 rendah yang lain datang ke sana. Biasanya acara ensoku ini diadakan pada bulan 5 kerana bulan 6 memang sinonim dengan musim hujan sebelum cuti musim panas pada bulan 7 dan 8.

Berjalan2 melihat ikan2, penguin dan lain2 sambil melayan anak masing2 sehingga pukul 11:20. Kemudian makan tengahari dengan bentou (makanan yang dibawa) masing2 dan aktiviti bebas sehingga pukul 1:20 sebelum bertolak pulang. Zakwan asyik berlari dengan kawan2nya. Apa yang dirisaukan adalah penyakit lelahnya dan alhamdulillah tidak ada apa2 berlaku.

Nash,
cantiknya koen ni, luas dan hijau. Tak pernah tau la pulak…..Eki apa dan naik sen ape pg sini? Wed 21-May-2008 12:55
Posted by:mimi@ToyotaCity mimisadina@yahoo.com – [Link]
IP: 118.5.189.178

dekat betul2 ngan disneyland….keiyo-sen gak….kasai rinkai kouen eki…kalau jln kereta…ikut jln ke disneyland gak.. Wed 21-May-2008 13:17
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 125.54.68.201

Advertisements

Tagged: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: