keselamatan anak-anak

Khamis lepas ada terima e-mail dari Oota City Hall seperti berikut:

Subject: 大田区不審者情報

5月8日午後3時頃、多摩川一丁目付近で小学女子児童数人が下校途中、白いバンに乗った男が「あめをあげるから、おいで」と声をかけた。男の特徴は、30歳代、白いシャツ、茶色のサングラス、あごひげ。女児たちは怖くて逃げ無事だった。池上警察署はパトロールを強化しています。こども達に防犯ブザーをもたせましょう。身の危険を感じたら、近くの大人や、こどもSOSの家に助けを求めましょう。【大田区危機管理担当課】

Terjemahan:
Tajuk: Maklumat mengenai orang yang tidak dikenali di Oota-ku

Pada 8/5 pukul 3 petang berdekatan Tamagawa ichoume, sewaktu beberapa murid2 sekolah rendah sedang berjalan pulang ke rumah, seorang lelaki menaiki van putih telah mengajak kanak2 tersebut dengan berkata dia akan memberi gula-gula. Kanak2 perempuan yang ketakutan lari dan terselamat. Lelaki tersebut berusia 30-an, berbaju putih, memakai sunglass coklat dan berjanggut. Pihak polis telah meningakatkan rondaan. Sila pastikan anak2 membawa buzzer keselamatan. Sekiranya rasa diri dalam keadaan bahaya, mintalah bantuan orang dewasa berhampiran dan dari pondok SOS.

Masa kami terima e-mail ini, kami teringat dengan berita pembunuhan pelajar sekolah menengah di Toyota pada minggu lepas. Ini adalah salah satu cara pihak polis atau pihak berkuasa menyampaikan maklumat jika berlaku sesuatu seperti ada orang yang meragukan, gempa bumi dan lain2. Ibubapa setiap murid2 wajib mendaftar untuk memudahkan penyampaian maklumat dan menjaga keselamatan murid2.

Kebelakangan ini, ada banyak kes yang melibatkan kanak2 dan remaja perempuan. Penduduk setempat yang melibatkan ibubapa, guru2 sekolah, polis2 yang ditempatkan di koban (pondok polis) dan pengusaha kedai bersatu meningkatkan keselamatan dengan mengadakan mesyuarat di sekolah2 (perjumpaan bersama ibubapa dan guru seperti mesyuarat PIBG) dan rondaan di tempat masing2. Harap2 semua selamat di tempat kami ini.

-nash-
Vocabulary:
せんせい (sensei) – teacher
けいさつかん (keisatsukan) – policeman
りょうしん (ryoushin) – parent
あんぜん (anzen) – safety, security
きけん (kiken) – dangerous

4 thoughts on “keselamatan anak-anak

  1. HE May 10, 2008 at 10:38 pm

    jepun pun dah tak selamat kan… kalau fuji TV punya report…apa-apa pun katanya..mcm gaijin..itu je ayat dia..TV pun satu suka tunjuk detail sgt cara nak buat jenayah..

  2. nashriza May 10, 2008 at 10:48 pm

    he: pasal tuju ke gaijin dulu tu…sama je mana2..mcm kat mesia gak..n tv tu …mmg citer detail sgt dan dah byk kali pernah ada kes meniru apa yg org lain buat…

  3. lina May 10, 2008 at 11:34 pm

    mana-mana ada masalah. yg penting kita, sebagai ibu bapa dan sebagai anggota masyarakat sama-sama prihatin. Betul tak? Jangan dan jadi baru nak jerit-jerit.

  4. nashriza May 11, 2008 at 12:06 am

    lina: betulllll…dan tanggungjawab tu bukan pada polis je…members of that community is responsible for any cases..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: