fp: berjalan2 ke yokohama selepas hujan…(yamashita kouen)

Bangun pagi2…tgk cuaca cerah dan meneruskan plan B ke Yokohama. Dah lama rancang nak ke Yokohama cuma cuaca tak berapa baik untuk beberapa minggu ni. Bertolak selepas zohor dgn menggunakan “Ticket Minato Mirai”. http://srv.fotopages.com/2/17954099.jpg
http://www.tokyu.co.jp/railway/railway/east/otoku/mm_ticket.html
Tiket ni boleh beli dari mana2 Tokyu eki (guna mesin tiket pun boleh) untuk tiket pergi balik dan boleh turun/naik di mana eki selepas Yokohama. Dari Ishikawadai eki dlm 840 yen seorang (jimat jugak kerana boleh turun dan naik di mana2 eki dan sekali dgn tiket balik). Destinasi pertama, Yamashita Kouen (Yamashita Park) yg terletak betul2 di tepi laut dan kalau di musim panas ada bunga api dlm lebih kurang > 6000 das kot (dah lupa). Hari ini angin kuat sgt dan terasa sejuk walaupun matahari terik. Di sini diadakan pertunjukkan menghias taman dgn bunga2. Ada 20 idea dari Japanese style, English style dan lain2.
http://www.hama-midorinokyokai.or.jp/event/sf2008_02.html
Dan ada hiasan di bekas yg lebih kecil. Boleh la dpt idea mcm mana nak hias pokok2 bunga yg ada di Bangi tu. Sambil2 tu kami dpt la practice guna Canon 40D tu dan Alya dgn Sony T8 tu (dah lama Alya mintak nak guna). Selepas tu berehat di Happy Lawson yg terletak betul2 di penghujung Yamashita Kouen tu. Anak2 bermain di play area “Kid’s Island”. Sambil2 tu dpt la jugak lari dari angin kuat.

Bestnya ddk Jepun. Dulu kami pernah ddk sana 3 thn, byk sgt pengalaman manis. U brp lm kat sana? Salam perkenalan Sat 19-Apr-2008 20:37
Posted by:Imran – [Link]
IP: 83.202.103.55

imran: mmm dulu masa undergrad dlm 4 tahun…now baru 2 tahun…byk tpt lagi yg belum explore….ala2 explorace…hehehe Sun 20-Apr-2008 02:48
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 125.54.68.201

Tagged: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: