fp: tenya

Kalau tanya pada students or sesapa yg pernah datang Jepun mesti ramai yg kata pernah makan tendon di Tenya. Dan ramai yg pernah makan di Akihabara kan? Sebenarnya dah lama dpt e-mail dari x-students JAD mengenai HARAM makan tendon dan jenis2 donburi kerana ada butaniku (babi) or toriniku (ayam) mengikut senarai allergen.
Tenya Official Website.
http://www.tenya.co.jp/index.htm

Dan mengenai senarai allergen itu di sini.
http://www.tenya.co.jp/menu/allergen.pdf

Saya mula tertanya2 di mana diletaknya babi dan ayam di dlm tendon tu?? Kemudian, tadi saya telah menelefon Customer Service Tenya untuk mendapatkan kepastian. Jawapannya:
Extract babi dan ayam hanya digunakan di dlm miso soup. Untuk makanan yg lain tiada dicampur atau diletakkan extract babi dan ayam. (translated version…hehehe)

So kalau nak makan tendon di tennya, JANGAN la makan miso soupnya.

nash,sankyu!sankyu!dah lama kami posa makan tennya ni..hehe..mengkelan la lepaih ni klu x bleh minum misoshiru dia Thu 10-Apr-2008 04:39
Posted by:Mama IQ ukr75@yahoo.co.jp – [Link]
IP: 122.17.150.29

ohhh….saya belum penah makan lagi benda ni.di Tenya..ebi tendon soba udah…haik…noted..will check it out at akihabara and skip the miso ! arigatou ! Thu 10-Apr-2008 04:45
Posted by:SAMJAP
IP: 124.214.143.247

mama IQ: takpe…mugi-cha tu nomihoudaikan…so tak mengkelan …aih….
sam: tak pernah makan…alhamdulillah…sbb miso biasanya serve dgn tendo…kalau yg jenis udon takde.. Thu 10-Apr-2008 05:10
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 131.112.80.43

thank for the info. simpan buat nota (duk berangan nak gi balik )
aisey, ari tu ada pegi Tenya, belasah miso sup dia… tp tak perasan laks ada daging kat dalam tu. kena lebih berwaspada mulai hari ini. Thu 10-Apr-2008 05:27
Posted by:lina lina1975a@gmail.com
IP: 221.133.38.6

lina: mmg depa tak letak daging…depa campur extract babi dan ayam..(kira mcm pati babi n ayam la)…so physically tak nampak la… Thu 10-Apr-2008 06:25
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 125.54.68.201

mmmm sedap nampaknya tu Thu 10-Apr-2008 06:47
Posted by:ida isk merpati66@yahoo.com – [Link]
IP: 60.51.231.18

salam nash cantiknye gambar bunga sana, love sesangat your picyure Thu 10-Apr-2008 08:10
Posted by:azura asri
IP: 98.169.35.7

ooo.. ala-ala macam kiub maggi ayam gitu, ek? lepas ni, nak makan kena interview waitress bersungguh-sungguh la… . Yelah, sah tak nampak.
selalu kena marah ngan Zaini sebab byk tanya kalau pi kedai. (nak tahu apa benda diaorg letak dlm bento lah, selalunya)… Thu 10-Apr-2008 10:09
Posted by:lina lina1975a@gmail.com
IP: 221.133.38.6

ida_isk: mmg sodap…bila tepung tu goreng garing2 lagi sodap…
azura asri: tq…baru nak start belajar balik guna dslr
lina: mm takpe tanya je…yg penting kita tahu apa yg kita makan.. Thu 10-Apr-2008 12:59
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 125.54.68.201

Er….kedai Tenya Akiba yg bawah eki tu ke? He..he….aku pun suka makan kat situ setiap kali ke Akiba…..Nasib baik aku ni bukan kaki minum miso. Thu 10-Apr-2008 15:02
Posted by:mimisadina – [Link]
IP: 118.5.189.178

mimi: …aah…dah lama tahu pasal tak boleh makan..sbb tu puasa tenya sampaila smlm terus call tennya…tu yg dpt info ni…sbb musykil sgt kat mana letaknya butaniku tu..tenpura…tak pernah lak dengar org letak kat tenpura …even minyak biasanya…sarada abura… Thu 10-Apr-2008 23:43
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 131.112.80.43

salam kenal..kami baru je di sapporo.. cantiknya musim bunga di jepun yer… di sapporo belum lagi Fri 11-Apr-2008 06:57
Posted by:iela – [Link]
IP: 122.145.249.202

sampai hari mknn jepun yang pernah dirasa hanya sushi saja..
tak de kesempatan nak merasa yang lain..
kat m’sia mmg ada tapi takut tak halal…hehe Sat 12-Apr-2008 09:46
Posted by: – [Link]
IP: 60.54.45.168

iela: salam kenal juga…sapporo ii tokoro dane….yuki matsuri ni ittakotonai….natsu suzushine…
anese: mmm tendo mmg halal sbb tenpura je….yg tak halalnya..miso soup tu..n biasanya tak letak pun extract babi or ayam tapi yg ni kira mcm special case…uhuh Sat 12-Apr-2008 12:31
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 125.54.68.201

anese,
kalau kedai dah dicertify HALAL, tak perlu was-was. Tak dpt Halal certification kalau ada babi kan? Sedangkan Ikea kena sebab tak guna daging disembelih… dan tak salah bertanya Sat 12-Apr-2008 12:39
Posted by:lina lina1975a@gmail.com
IP: 121.120.58.126

salam kenal & tq for visiting my fp. tq for the info too. tenya nih mmg favourite kami utk makan tendon .. pas ni skip miso shiyu lah. Sat 12-Apr-2008 14:18
Posted by:linchan – [Link]
IP: 59.86.144.171

salam nash, tak tanya sama, tare tu ada letak mirin ke tidak?
sbb akak pernah cari resipi tare tu…. semua pakai mirin…. so akak buat guna gula, kicap dan dashi saja…. Sat 12-Apr-2008 18:07
Posted by:hani hani.ogawa@gmail.com – [Link]
IP: 219.110.68.230

ebi tendon wughhhh natsukashii! bilalah boleh makan ni. dulu aku kaki miso shiru… almk mcmnana ni… Sun 13-Apr-2008 16:21
Posted by:rudy bluehikari
IP: 121.120.109.66

linchan: salam perkenalan….mmm tula miso sup biasanya tak letak extract butaniku or toriniku…
kak hani: ooo…tak tanya la pulak pasal tarenya..nanti …bila ada masa akan tanya
rudy: mm tula tenya kan tpt kesukaan ramai sbb murah dan cepat…sakura on the way..so tungguuuu Sun 13-Apr-2008 23:40
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 131.112.80.43

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: