fp: entrance ceremony @ senzoku-ike elementary school

Pagi2 lagi Alya dah bangun bersiap dgn formal dress yg baru beli (….guna duit yg diterima dari Ogata-san sebagai duit ucapan tahniah). Mama guna Canon 40D yg beli smlm dan papa guna handycam. Dua2 sibuk mengambil scene2 yg menarik, maklum la, sekali je untuk kami….sbb Zakwan dah tak sempat di sini. Acara bermula pukul 10:00 pagi. Mula dgn pembahagian kelas kepada 2 kelas. Satu kelas hanya 25 org. Kurang sgt budak2 kat Japan ni. Mmg bersih dan kemas keadaan di kelas, gimnasium, koridor dll. Semua ibubapa berkumpul di gimnasium sehingga pukul 10:20. Acara hari ini: Persembahan dari murid2 tahun 2 (nyanyian, alat muzik), Ucapan kouchou sensei (guru besar), Ucapan ketua PTA (PIBG kalau di Malaysia), Penyerahan cenderamata dari PTA ke murid2 tahun 1, Berkenalan dgn guru kelas, guru2 lain, ketua komuniti setempat (dari ketua syoutengai no kai (penjual2 di kwsan berdekatan) sehingga ke wakil rakyat), dan lain2. Komuniti memainkan peranan yg penting untuk menjaga dan membangunkan sekolah dan murid2. Kemudian ibubapa ke kelas masing2 mendengar penerangan dari guru kelas. Memilih jalan ke sekolah. Sistem di sini mewajibkan murid2 mengikut route yg ada ke sekolah. Dan di setiap route ada point2 tertentu dijaga oleh ibubapa dan guru2 supaya murid2 boleh berjalan dgn selamat ke sekolah. Walaupun kadar jenayah di sini rendah, keselamatan murid2 tetap dijaga. Lagi satu, ini boleh dilakukan kerana kemasukkan murid2 mengikut rumah murid2 dlm jarak yg sesuai (berjalan < 15 minit ke sekolah). Ini mungkin tak boleh dibuat di Malaysia kerana kekurangan sekolah2 rendah etc. Murid2 mesti berjalan ke sekolah sebagai exercise dan ibubapa tidak boleh menghantar anak2 ke sekolah walaupun dgn basikal.
Kemudian acara terakhir, bergambar beramai2 antara murid2, guru2 dan ibubapa. Cuaca pun dah mula mendung. Bunga sakura pun dah mula berguguran. Habis sahaja semua acara, hujan renyai2 mula turun.

Nash, cepatnya upload gambar:-D ….. Kitorang beriya bawak payung hari ni, tapi nasib baik lah dah sampai rumah baru hujan. 25org sahaja sekelas ye, Arisa 30 org, ader 5kumi pulak tu, ramai sungguh. Gaikokujin ader 13 org tahun ni datte. Esok Ariana pulak Nyuuenshiki…..are..are….taihen aku ni junbi 2 org sekali. Mon 7-Apr-2008 11:09
Posted by:mimisadina – [Link]
IP: 118.5.189.178

mimi: takpe…at least dah jadik fully housewife tu…ada byk masa la kot…compare ngan kami…rasanya alya sorang je gaikokujin..yg sorang lagi mcm half je…byk borang, benda2 nak kena prepare lagi n nak bincang dgn sensei…pasal kyusyoku etc Mon 7-Apr-2008 13:04
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 125.54.68.201

tengok topi kuning tu, teringat cerita Chibi Maruko-Chan.
bagus gak konsep yg diterapkan kat Japan ni. Tapi yelah, kat sini susah jugak, mcm dr Kg Kerinchi nak ke Sekolah Brickfields. Mau kurus kalau jln hari-hari!
Alya, belajar rajin-rajin ye. Mon 7-Apr-2008 14:36
Posted by:lina lina1975a@gmail.com
IP: 121.120.46.215

lina: topi kuning tu….city hall yg bagi sama dgn security alarm (buzzer)…supaya senang nak kenal murid2 sekolah rendah dll….dan ada byk system yg depa buat untuk keselamatan…tunggu entry seterusnya…hehehehe Mon 7-Apr-2008 23:40
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 131.112.80.60

Tima kasih singgah fp saya.. :->Salam perkenalan dr saya di Beppu..Lama lagi ke kat Japan? Wed 9-Apr-2008 07:06
Posted by:Ariesya – [Link]
IP: 211.19.252.106

comeinya topi kuning ahakssss Wed 9-Apr-2008 07:23
Posted by:jue daniel – [Link]
IP: 202.75.4.139

ariesya: insyaallah sampai oct 2009…
jue daniel: untuk keselamatan….dari jauh dah tau… Wed 9-Apr-2008 08:35
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 125.54.68.201

uih!topi kuning..dr jauh dh nmpk no!randoseru x boh cover kuning tu ka?IQ dlu masa 1nensei ada boh cover kuning utk keselamatan kt randoseru dia,so org tau kata pika2 1nensei..tp jenuh tampal salotep sbb koyak-rabak..biasa la…cermat orgnya
btw,alya-chan,gonyuugaku omedetoune!-izu-kun yori- Thu 10-Apr-2008 04:43
Posted by:Mama IQ ukr75@yahoo.co.jp – [Link]
IP: 122.17.150.29

mama IQ: ota-ku cuma bagi topi kuning tu dan bouhan alarm je…apa yg koyak2…randoseru ke??? seronok je alya pi sekolah..cerita dpt kwn baru la..jumpa senpai la..etc…maa..naniyori tanoshinde kurereba yoi… Thu 10-Apr-2008 06:29
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 125.54.68.201

Tagged: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: