fp: 53rd kobato youchien sotsuenshiki

Kobato Youchien Sotsuenshiki (Kobato Kindergarten Graduation Ceremony) bermula dari pkl 9:40 pagi. Ini adalah kali ke 53 (lagi awal dari Malaysia merdeka). Acara yg diadakan: Ucapan pembukaan, Nyanyian lagu tadika, ucapan encho sensei(ketua sensei), pemberian sijil tamat, pemberian sijil kedatangan penuh, ucapan vip, ucapan pengerusi pibg, ucapan murid tahun akhir: Owakareno kotoba, ucapan wakil pibg, ucapan pemberian cenderamata, nyanyian lagu murid tahun 2: Sakurano ki, nyanyian murid tahun akhir: Omoideno arubamu, ucapan penutup, perarakan keluar murid tahun akhir. Macam mana? Meriah bukan? Di sini graduation ceremony dan entrance ceremony memang disambut dengan meriah sekali sehingga la ke universiti cuma di universiti tak semua boleh naik ke stage untuk dpt degree (cuma wakil untuk setiap kursus) dan hanya yg tamat PhD sahaja yg dpt naik seorang2. Yang patut ditiru oleh kita ialah hadiah akan diberi kepada murid dgn kehadiran penuh, untuk kali ini hanya seorang sahaja yg dpt kehadiran penuh 2 tahun dan seorang untuk 3 tahun. Ini akan menggalakkan murid2 dtg ke tadika. Kalau di Malaysia kita jarang nampak ibu2 atau bapa2 yg menangis tetapi di sini hampir semua ibu dan bapa menangis melihat anak2 mereka membesar.

Selepas habis sotsuenshiki, mak2 dan anak2 akan meraikan sensei2 pula. Acara ini dinamakan Syaonkai (Acara Menghargai Guru2). Makan bento bersama sensei untuk kali terakhir. Ibu2 akan membuat persembahan menyanyi dan bermain alat muzik. Ibu2 perlu memakai lencana seperti anak2 mereka dan lain2 acara. Tak tahu sgt sbb papa tak join sekali (khas untuk ibu2 sahaja).

Sebelah mlm pula diadakan nomikai untuk ibu2 dan sensei2.

Insyaallah Alya akan ke Elementary School pada 7 April dan Entrance Ceremony akan diadakan pada hari itu.

p/s. Alya-chan, yoku gambatta ne. Syougakkou ni haittemo motto gambattene

sotsuen omedetou! cepat eh mase berlalu..alya po0n da besar~ sensei mesti seronok kan tengok anak membesar~ sensei mo, rizafiza sensei mo, alya mo yoku ganbatta ne! ^_^ Thu 20-Mar-2008 05:38
Posted by:nAna ezReenA – [Link]
IP: 219.204.184.11

doumo arigatou…kotoshi wa papa mo mama mo gambaranakya…makin bertambah busy la kami hehehe Thu 20-Mar-2008 05:44
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 125.54.68.201

Haii…lama tak .singgah fp zai.. cepat kit tau mai komen kat fp zai sbb kalau jadi pengomen pertama dpt entry khas dari Zai kay…
Ok Zai baru update “MANDI-MANDA KAT LATA BUKIT HIJAU..jom layan. Sat 22-Mar-2008 12:35
Posted by:zai Kulim zbintim@yahoo.com.my – [Link]
IP: 60.53.106.237

zai….di kulim ke…hehe…dulu pernah la duk di kulim for 3 years…n kerja di hi-tech…(tmt)…. Sat 22-Mar-2008 14:00
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 125.54.68.201

alahai touching pulak entri kali ni..tiba-tiba teringat Faris dulu pun macam ni.
Alya-chan sotsugyou omedetouu, korekaramo gambattene. Sun 23-Mar-2008 08:45
Posted by:Rubie
IP: 126.99.10.11

saja tinggal jejak. seronok borak hari ni… Sun 23-Mar-2008 13:37
Posted by:lina
IP: 219.105.47.143

Thanks singgah fp zai..tuk entry “Mandi KAt Bukit HIjau” tu.. oK hari nie Zai ader entry terbaru plak…tp biasa jer pi mkn kenduri member jerr…jom layan…

Ooo pernah sampai erk B.Hijau tu..emmm mmg bestkan air mmg sejuk giler dah dekat tu dgn kg zai kat Labu Besar….pernah dok Kulim ler tmn per???? Tue 25-Mar-2008 01:05
Posted by:zai Kulim zbintim@yahoo.com.my – [Link]
IP: 60.53.106.237

rubie….mmg berbeza depa buat graduation dgn kita di malaysia…sini emotional…
lina…selamat jln2…kami pun nak jln2 gak lepas ni
zai….dulu kerja di tmt…beli rumah di tmn sentosa, lunas but now dah jual…hehehe Tue 25-Mar-2008 04:05
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 131.112.80.43

akak ni dok jepun ek? Tue 25-Mar-2008 20:35
Posted by:a.r.i.e. – [Link]
IP: 60.53.234.84

aah…kami duk sini tgh sambung study ….selamat berkenalan Wed 26-Mar-2008 01:43
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 131.112.80.43

Thanks singgah fp zai dan layan entry mkn kenduri tu…hari nie Zai baru update
“RONDA PEKAN KULIM”jom layan……Dan Ader berita buat Zai happy sgt2…

OOoo tmn sentosa erk zai Tmn Sang kancil…tp sekrg Lunans mmg dah byk mereka buat kws perumahan…. Wed 26-Mar-2008 03:37
Posted by:zai Kulim zbintim@yahoo.com.my – [Link]
IP: 60.53.106.237

Satu g nanti letak link Zai erk kat tepi tu….. Wed 26-Mar-2008 03:39
Posted by:zai Kulim zbintim@yahoo.com.my – [Link]
IP: 60.53.106.237

Thanks singgah fp Zai…dan layan entry”KULIM”tu..jgn lupa singgah g utk entry”LEPAK KAT SECRET RECIPE”plak…

Re:Kulim !!apa yg nostalgia tu??citer ler??? Wed 26-Mar-2008 15:13
Posted by:zai Kulim zbintim@yahoo.com.my – [Link]
IP: 60.53.106.237

hebatnya graduation dia…..nice pics bro… Wed 26-Mar-2008 20:40
Posted by:ed – [Link]
IP: 203.214.124.135

zai: nostalgia….hehehe…tpt kami baru kahwin dan bekerja
ed: mmg meriah graduation day walaupun masih kindergarten, penuh dgn kegembiraan dan emosi Mon 31-Mar-2008 02:27
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]
IP: 131.112.80.60

Tagged: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: