fp: family vacation to seoul (part 1)

Dah lama plan nak ke Seoul sbb janji dgn Alya untuk bwk jln2 (asalnya sbb mama n papa dapat pergi ke conference @ US bulan May & June 2007). So terjumpa package ticket dan hotel for 4D3N @ JTB website. Kira agak murah la semua sekali dlm 36000 yen for adults dan discount 5000 yen for kids. Booked package ni pun dlm bulan Oct lepas. Dengar citer org Korea sambut Xmas lebih meriah dari di Nihon.
Bertolak dari rumah dlm pkl 9 pagi sbb kami kena pi collect tickets @ JTB counter di Terminal 1 Narita Airport dlm pkl 11:50. Sampai di airport dlm pkl 11:15 pagi dan tukar yen ke won. Hantar nengajo dan new year poscard ke Malaysia dan Germany @ Yuubinkyoku. Sempat juga mengalas perut dgn bagel @ Bagel & Bagel. Check in dlm pkl 12:15 dan jln2 tgk2 kat duty free shops. Flight kami NRT – ICH pkl 1:55 ptg dgn Korean Air dan inflight lunch dgn moslem meals (briyani kambing etc). Cuaca ok sepanjang perjalanan dan anak2 pun tak buat hal sgt dlm flight. Sampai ke Incheon Airport dlm pkl 4:30 ptg dan disambut oleh wakil JTB di sana. Terus naik bas ke Crown Hotel Itaewon. Ada check di internet ada masjid di Itaewon dan byk kedai / restoran halal. Jalan jammed di sepanjang perjalanan sbb org korea tgh rush pulang ke kampung halaman dan sambut Xmas eve. Sampai ke hotel agak lewat dlm pkl 7 mlm dan rehat sekejap sblm dinner di Itaewon. Keluar ke Itaewon dlm pkl 7:30 untuk dinner (berjalan dlm 15 mins ke Itaewon City Center. Di sana mencari kedai Taqwa but setelah puas mencari tak jumpa juga, singgah ke Hard Rock untuk beli short glass (but takde sbb dah habis stock). Di sana jumpa Malaysia tgh vacation dan tanya tpt makan yg sedap. Tourist guide mereka mencadangkan kami makan di Foreign Restaurant sbb di sana agak sedap dan bersih compare dgn yg lain. So dinner di sana. Kami order: chicken briyani, kebab, nan dan manggo lassi for kids. Mmg sedap dan beza sgt dgn yg ada kat Tokyo. Maybe yg di Tokyo telah diubahsuai untuk selera Japanese. Di Korea mungkin boleh buat yg pedas2 or rasa asal sbb org Korea mmg suka makan pedas. On the way back to hotel, kami beli siap2 untuk breakfast esok.

A bagel is a bread product traditionally made of yeasted wheat dough in the form of a roughly hand-sized ring which is first boiled in water and then baked. The result is a dense, chewy, doughy interior with a browned and sometimes crisp exterior. Bagels are often topped with seeds baked onto the outer crust with the most traditional being poppy or sesame seeds. Some have salt sprinkled on the bagel.

It has become a popular bread product in the United States, Canada and the United Kingdom especially in cities with large Jewish populations, such as Montreal, New York , Toronto and London, each with different ways of making the bagel.

Bagels are distinct from the similarly shaped doughnuts and from the similarly textured bialys, primarily because of the cooking method amongst other differences. Russian bubliks are very similar to bagels, but are somewhat bigger, have a wider hole, and are drier and chewier. Pretzels, especially the large soft ones, are also very much like bagels, the main exceptions being the shape and the alkaline water bath that makes the surface dark and glossy.
From WIKI

Tagged: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: