fp: dating???

Pagi2 dlm pkl 10:15 dah keluar rumah ke eki. Sampai di Tokyo Immigration Office di Shinagawa dlm pkl 11:00 pagi. Tujuan ke sana untuk buat Re-entry Permit untuk anak2. Papa n mama dah ada multiple re-entry so boleh guna lagi sehingga visa tamat dlm bulan 3 tahun depan. Insyaallah kami akan ke Seoul 24-27 Dec dan tiket semua dah bayar untuk kami berlima (35000 yen untuk flight ticket dan hotel untuk 3 mlm). ‘Cepat’ dan ‘efisyen’ ….dua perkataan yg mmg sesuai dan tepat untuk menerangkan kaunter kerajaan di Japan ni. Walaupun org ramai yg dtg untuk menyelesaikan bermcm2 hal dan pada masa tu penuh dgn org ramai, urusan kami selesai tak sampai 30 minit. Masa ambik nombor giliran, kami adalah yg ke 46 dan bayangkan cepatnya kerja mereka di kaunter. Masa giliran kami (untuk Alya, Zakwan dan Zarul), kaunter sebelah boleh menyelesaikan > 3 org dlm masa yg sama. Byk yg perlu kita belajar dari segi cara bekerja dan prosedur yg digunapakai terutama perkhidmatan kaunter. Lepas tu, kami ke Kura Sushi di Shinagawa eki untuk lunch. Cara melayan pelanggan yg serba canggih: menggunakan machine untuk giliran menunggu (perlu masukkan bilangan org, duduk di kaunter atau meja dll), order makanan guna touch screen dan bila dah nak sampai tru conveyor akan ada buzzer, pulangkan piring guna conveyor dll. Sushi yg tak di ambik oleh customer di conveyor selepas 50 mins akan terus di buang secara automatik. Puas jugak makan kali ni sbb harga pun semua sushi 105 yen sepiring. Selepas lunch, baik Yamanote Line ke Shinbashi eki kerana ada Yamada Denki yg baru bukak hari ni. Tujuan utama nak cari camera samada Nikon or Canon, but semua dah habis dijual. Carik Wii Fit pun dah habis. So cuma beli acessories Wii je mcm cover game pad, nanchaku etc. Then ke Ikebukuro eki (sbb nak pi kerja part time), sempat singgah ke Yamada Denki di sana. Yappari camera dah habis dijual dan kalau nak beli kena tunggu next stock. So carik Wii Fit je la dan luckily masih ada stock. Beli as birthday presents for the boys. Sblm mengajar, dinner at Saizeriya. Sampai rumah mcm biasa dlm pkl 9:00 mlm. Letih…..and sempat try Wii Fit…ge-mu no kakumei kamo. Seronok sbb boleh buat mcm2 dgn Wii Fit: simpan record berat badan, BMI etc, yoga, training, balance game etc. Berpeluh jugakla dgn penerangan in details.

Tagged: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: