fp: bermalam di cottage @ karuizawa

Tahun ni tak sempat nak tgk kouyo sbb sibuk dgn Tokyo Tech Festival. So kami ke Karuizawa untuk bermalam di cottage, pergi Onioshidashien (batu2an gunung berapi), Omocha Oukoku (Toys Kingdom) dan last pi Outlet shops yg mmg murah dan byk pilihan.
24 Nov 07
Bertolak dari rumah dlm pkl 7:45 pagi ke Tokyo Tech untuk berkumpul. Selepas semua sampai (yg join outing kali ini: En. Zakri sekeluarga, students UIA yg dtg for training, Hanafi, Faiz, Apiddo, El, Haris dan Iru), kami mula berkonvoi (3 kereta: Mazda MPV, Toyota ISIS, Honda STREAM) dlm pukul 8:15. Traffic jam dari Nerima IC ke Tokorozawa IC. Berhenti untuk berehat di Takasaka Service Area (SA), kalau kat Malaysia kira mcm R & R la, untuk makan ringan sebelum menyambung perjalanan dan pada yg belum breakfast (kira brunch la). Keluar di Karuizawa IC dan seterusnya jln biasa menaiki bukit, but malang sekali traffic jam bermula. Slow jugak, dan agaknya sbb ramai yg nak pergi ke outlet shop sempena platinum sales sblm winter. Tepi2 jln sepanjang perjalanan dah ada snow yg belum cair dan daun pun dah mula luruh. Cuaca di luar dlm < 10C. Sampai ke Onioshidashien dlm pkl 3:00 ptg. Sbb masa lunch kami pun dah lepas, so decide makan udon dan soba di situ. Selepas habis makan anak2 dah mula bermain salji yg belum cair di luar. Suhu makin sejuk sbb hari dah nak gelap. Cantik sekali permandangan di situ kerana batu2an gunung berapi yg berwarna hitam dan tinggalan salji yg belum cair. Kami masuk ke Onioshidashien dlm pkl 4:00 ptg dan kami cuma ada 1 jam untuk tgk2 dan jln2. Walaupun sejuk menggigil, kami berjalan ke viewing point di tpt yg lebih tinggi. Di sana ada jinja dan torii. Kami sempat tgk bulan dan Asama-san dgn salji yg memutih. Mmg cantik ciptaan Allah swt. Sebelum ke cottage untuk bermalam, kami sempat bergambar kenang2an beramai2. Seterusnya ke cottage yg telah kami booked (VHP – Villa Human Pet)…suhu makin sejuk dlm 0C. Sampai di cottage, ada yg pergi ke Onsen (Hot spring), ke Supermarket (beli sayur2an etc untuk nabe). Start masak-memasak nabe dlm pkl 6. Puas makan dengan cuaca yg sejuk.
25 Nov 07
Breakfast di cottage dgn makanan yg dibawa khas oleh Kak Aini (rendang ayam, nasi lemak), egg-mayo sandwich (Zah), yaki soba, roti sambal (resipi Abg. Zakri) etc. Sebelum check out, sessi bergambar ramai2 dan yg berfamily ke Omocha Oukoku & yg bujang2 terus ke outlet shops di pekan Karuizawa. So kami sekeluarga bawa anak2 naik rides yg ada dan lunch. Puas jugak main mcm2 seperti Merry-Go-Round, Carrousel, Go-Kart etc. Nasib baik kami terjumpa discount coupon di web Omocha Oukoku (discount 1000 yen per person). So lucky day…hahaha. Then dlm pkl 2 ptg kami bertolak ke Karuizawa Outlet Shops, dan sekali lagi traffic jam yg mmg teruk. Selepas 2 kali keluar queue mencari parking di Karuizawa eki, kami decide park our cars di parking yg ada di eki dan berjalan ke Outlet Shop. Mmg byk kedai yg ada mcm Nike, Levis, Adidas etc. Setakat ni yg terbesar pernah kami pergi (yg dah pergi pun mcm di Gotenba, Minami Machida, Kaihin Makuhari). Sempat beli kasut Nike, jeans Levis, Lego for kids dan lain2. Tak sempat nak tgk semua sbb anak2 dah letih dan apa yg di cari dah dpt…hehe…Kami bertolak balik dlm pkl 6. Sekali lagi traffic jam di highway. Singgah di Takasaka SA untuk dinner. Next ke Miyoshi untuk isi minyak. Sampai di rumah dlm pkl 11:30 mlm.

鬼押出し園(おにおしだしえん)は、群馬県吾妻郡嬬恋村にある公園であり、一帯は1783年(天明3年)におきた浅間山の噴火の際に流れ出た溶岩である。園内には東京上野の寛永寺の別院である浅間山観音堂が設置されている。

鬼押出しの溶岩

鬼押出しの溶岩は、普通の溶岩と考えられてきたが、火砕物が火口周囲につもったものが、とけてくっついて固まりながら流れ出した特殊な溶岩であった(安井真也(日本大学)『1783天明浅間山噴火』2006、中央防災会議)。天明浅間山噴火も普通の噴火のように、軽石の噴出、火砕流、最後に静かに溶岩が流出したと考えられてきた。しかし鬼押出しの溶岩には、普通の溶岩に少ない、鉱物の結晶が破砕されたもの、山を構成する岩石の断片、酸化した火砕物を多く含むことは、金沢大学や日本大学のグループが独立に指摘してきた。これらの特徴は、爆発的に噴き上げられた火砕物が積もり、急傾斜のために流れたとすると説明がつくという。

From WIKI

nyesai nyesai !! Mon 3-Dec-2007 09:32
Posted by:sam
IP: 133.11.107.112

tula…dah ajak taknak ikut…kalau tak boleh buat hantaran perkahwinan….ish ish…mmg murah n byk pilihan kat outlet shops tu…half price pun bykkkkk… Tue 4-Dec-2007 09:05
Posted by:nash nzainal@hotmail.com – [Link]

Tagged: , , ,

One thought on “fp: bermalam di cottage @ karuizawa

  1. […] by nash on February 2, 2009 Pada bulan November 2007, kami pernah ke Karuizawa dan bermalam di cottage yang kami sewa. Pada hari pertama kami telah ke […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: