fp: lab trip to nikko & kinugawa onsen

Tahun ni lab aku buat trip ke Nikko dan bermalam di Kinugawa Onsen (Sakura Hotel). Pergi sana pun masa tgh off season, so almost takde tourists dan boleh masuk hot spring sorang2. Pergi dgn kereta sewa dan kereta sensei. Untuk mengelakkan traffic jam di Syuto Kousoku (Metropolitan Highway) kami bertolak awal pagi (dlm pkl 7) dan sampai Nikko dlm pkl 10. Hujan disepanjang perjalanan dan mmg sejuk sbb berada di kawasan pergunungan cuma salji je tak turun lagi. Kami ke Keigon Falls & Lake Chuzenji (http://www.nikko.or.jp/english/index.html)dlm kesejukkan (suhu < 10C) dan kemudian ke Kinugawa Onsen, check in di hotel dlm pkl 2 ptg. Terus masuk hot spring, mmg puas sbb masuk hot spring berlatarbelakangkan pergunungan. Dinner pun sedap gak, ssbb disediakan menu khas untuk aku kerana tak boleh makan daging. Steak yuba (tauhu) dan kaisen ryouri. Esoknya kami ke Toshogu Shrine (World’s Heritage) yg ada ukiran 3 monkeys dan lain-lain (kira hasil usaha Tokugawa Eiyasu). Mmg cantik tpt tu, dijaga keasliannya walaupun dah > 300 tahun. Selepas tu kami ke Trick Art Museum, kira gambar 2D akan jadik 3D kalau gambar ditangkap pada sudut yg berbeza. maybe aku boleh something of this observation for my image processing research. Walaupun dah 3 kali ke situ (termasuk masa muda2), mmg tak jemu sbb pergi masa musim lain (winter). Kalau biasa org ke nikko untuk tgk daun2 warna kuning, merah etc masa autumn tapi kali ni dpt masuk hot spring masa tgh sejuk.

Tagged: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: