jenis darah

Kali pertama tahu personaliti seseorang boleh diketahui hanya dengan jenis darah semasa belajar di Ambang Asuhan Jepun mengikuti kelas persediaan sebelum ke sini (lebih sedekad lalu). Kami diajar oleh pensyarah berbangsa Jepun dari mata pelajaran wajib sehinggalah budaya mereka. Antara yang menarik adalah personaliti seseorang boleh diketahui (hampir2 tepat) hanya dengan jenis darah seseorang itu. Apa yang diberitahu ada beberapa syarikat besar di sini membuat pembahagian tugas mengikut jenis darah disamping ujian personaliti yang biasa dijalankan sebelum memulakan tugas.

Semasa sesi jikosyoukai (self introduction) diadakan, perkara yang biasa disebut adalah nama, asal dan jenis darah. Umur tidak ditanya kerana bagi mereka terutama wanita adalah isu sensitif. Oleh itu, dengan mengetahui jenis darah, cara layanan mereka berbeza untuk mengelakkan perselisihan faham dalam berkawan. Semasa mengisi biodata dan sebagainya jenis darah adalah satu soalan yang lumrah ditanya. Adalah sesuatu yang pelik bagi mereka jika tidak mengetahui jenis darah sendiri. Sebenarnya tiada ujian atau kajian saintifik mengenai kebenaran jenis darah dan personaliti sama seperti ramalan astrologi.

Ini adalah beberapa penerangan personaliti seseorang mengikut jenis darah:

Type A
People with blood type A have a deep-rooted strength that helps them stay calm in a crisis when everyone else is panicking. However, they tend to avoid confrontation, and feel very uncomfortable around people. A types are shy and sometimes withdrawn. They seek harmony and are very polite, but all the same feel that they never really fit in with others. A types are very responsible. If there is a job to be done, they prefer to take care of it themselves. These people crave success and are perfectionists. They are also very creative, and the most artistic of all the blood types, most likely because of their sensitivity.

People with blood type A are also likely to be considered classic “type A’s”: stressed and conscientious.

Type B
People with blood type B are the most practical of the blood groups. They are specialists in what they do. When they start a project, they spend extra time understanding and trying to follow directions than others might. When they are doing something, all of their attention is focused on it. They tend to stick to a goal and follow it through to the end, even if it seems impossible. They tend to be less than cooperative, as they like to follow their own rules and their own ideas. They are individualists. B type people pay attention to their thoughts a little more than their feelings, and therefore can sometimes seem cold and serious.

People with blood type B are often considered more relaxed, freewheeling, and unconventional than other types, although not necessarily to an unacceptable degree. In anime, the genki, off-the-wall types are type B, along with any kind of well-intended character who’s ruled by their impulses.

Type O
People with blood type O people are outgoing, energetic and social. They are the most flexible of the blood types. They easily start up projects but often have trouble following through because they give up easily. They are flighty and not too dependable. O types always say what’s on their mind. They value the opinion of others and like to be the center of attention. Also, people with O blood are extremely self-confident.

Type O, the most “average” blood type, is considered the best type in Japan.

Type AB
People with blood type AB are hard to categorize. They can have characteristics on both ends of the spectrum at the same time. For instance, they are both shy and outgoing. They easily switch from one opposite to another. AB people are trustworthy and responsible, but can’t handle it when too much is asked of them. They don’t mind doing favors or helping out, as long as its on their own conditions. People with this blood type are interested in art and metaphysics.

AB is considered the worst blood type. In predictability-loving Japan, they’re loose cannons. They also like to set their own conditions and reserve the right to drop out when things don’t meet their expectations. They’re known to be sensitive and considerate—at times—but it just isn’t enough to balance out the flaws in this blood type. For a while, some companies tried dividing their employees into work groups based on blood type, and no one wanted to work with the AB group. Anime villains are likely to be type AB.

A is most compatible with A and AB.
B is most compatible with B and AB.
AB is most compatible with AB, B, A, and O.
O is most compatible with O and AB.

The idea that blood type determines personality has been dying out slowly in Japan. At the same time, the West has finally noticed the potential of blood typing. We haven’t quite cottoned onto the idea that blood type is related to personality, but there’s a growing belief in fad diets that teach that each blood type evolved at a certain point in human history, so people with that blood type should eat the diet most common among humans at that point. Instead of balanced, nicely average O’s, we have savage cavemen hunching around the fire and tearing at hunks of meat; solid-citizen type A’s become “docile vegetarians” as well; bouncy type B’s get to indulge in ice cream and cheese; and type AB’s, as always, are half one thing and half another, and get to eat vegan food or dairy-and-everything-else—IF it suits them. Blood type diets are worth looking into if only to imagine your favorite characters’ reactions to their new diets.

p/s: perbualan akan menjadi lebih rancak bila berbincang mengenai jenis darah walaupun pertama kali berkenalan dengan orang Jepun

-nash-
Vocabulary:
しちめんちょう (shichimenchou) – turkey
めんどり (mendori) – hen
おんどり (ondori) – cock, rooster
とり (tori) – bird
はと (hato) – pigeon

Tagged: ,

13 thoughts on “jenis darah

  1. sam July 31, 2008 at 9:55 am

    cuba teka saya darah apa? heheh

    mungkin A …. (kadang2 mcm O pun ada…hehehe)

  2. lina July 31, 2008 at 2:40 pm

    Saya O. :D

    ooo patutlah…wakaru wakaru….

  3. sam July 31, 2008 at 8:29 pm

    Hahaha…dua dua SALAH !!

    kira org yg ada split personality la ni ye…hehe…AB …pandai berpura2 dan berlakon

  4. hani August 1, 2008 at 1:08 am

    saya A, but not really like A type… selalu diteka B or AB. huhuhu…. kawatteru kara??

    mmm saya pun ingat kak hani AB..hehe..

  5. sam August 1, 2008 at 9:46 am

    heheh…sensei salah lagi !

    pandai betul awak berlakon ye..huhu…kami berdua kira salah teka la ye (zah yang kata awak A atau O tu)…hahaha

  6. faizly August 1, 2008 at 10:30 am

    saya wajib A…hahaha!

    Darah jenis A is very immaculate.Pantang tengok habuk dpn mata terus hati resah gelisah..hahaha!

    samalah kita…tapi tu sebenarnya sejenis penyakit…hahaha…walaupun esok ada exam etc…boleh lagi mengemas rumah (masa bujang2 dulu la..huhu)…sbb hanya tak boleh study kononnya…

  7. riza August 1, 2008 at 2:00 pm

    My personal impression adalah seperti berikut:
    Sam: darah O-sebab suka perhatian dan tarik perhatian
    Lina: darah O-sebab bila datang jalan sini check tpt2 mana nak pergi, plan bagusnte, tapi boleh tukar plan.
    Kak Hani: typical A…tgk blog..gambar all the foods..kemas, cantik di mata..terliur-liur dibuatnya.
    Faizly: typical A..kalau nak masak..plan..plan..plan baru masak.

    p/s: orang suka masak ni nampak cam ramai darah A yek..Dan kalau kenyataan di atas salah, check balik darah..

  8. lina August 1, 2008 at 2:26 pm

    I think Zaini should be type A. (unfortunately bini tatau apa darah husben sebab dia tanak bagitau. Huhuhu)

    Eehhh…tak tahu?? Bahaya tu, nasib baik lina O kan, boleh derma darah kat semua blood type..hihihihi. Tapi Zaini tu macam ada sifat2 A juga..pendiam sket kan…

  9. faizly August 1, 2008 at 2:42 pm

    Kak riza:hahaha..kan darah A ni perfectionist..so,everything has to be planned nicely to make it PER~FECTO(dek kata haruna eto)..hahaha…

    Betul tu..kadang2 orang O ni tak larat nak melayan orang typical A ni..everythin~gu plannin~gu, boring~gu. Mainichi pasokon no mae ni burog~gu, miteiru hito ga tairingu~gu<– my husband lah ni. hi hi hi. Kalau ada yang terasa juga appologyzing~gu ;-)

  10. sam August 1, 2008 at 8:31 pm

    Aiikkkk….saya suka perhatian ke? uhuks??!!mana de kak zah…kalau gelak kuat2 n cakap kuat2 tu tarik perhatian ke?alamak malulah pulak..heheh

    Sam..cepat bagitau awak darah ape??? Dah blood checking utk 4 bulan kan…dapat result lum??
    O kan O kan…jgn lah malu2 utk admit.

  11. hani August 2, 2008 at 12:41 am

    hehehe…. akak always want to be perfect in what I’m interested in. if not, hampeh….. hihihi
    興味ある事に対して、とことんこだわって、できれば120%を目指す。
    だけど、どうでもいい事は全然気にしないタイプ。家が散らかってても平気。
    やり始めたら、夜中でも徹夜でも最後までやっちゃう。職人に向いてるらしい、旦那曰く。
    でも、繰り返し同じ事をやらなきゃいけない事があるとすぐ飽きてしまう。
    まぁぁぁ。。。単にワガママですなぁ。。。ぎゃはははは

    Sam, baru sekarang rasa malu??!! 遅い!! :-P

    eee..kalau semak rumah pun tak kisah..tu macam O-blood kan…rasanya Kak Hani ni A tapi dekat dengan O..sebab tu socialize. Cuma bila mai bab masak memasak ni memang A habis2…本格的..
    でも好きなことなら同じ事を繰り返しても大丈夫でしょう。人の指示を受けるだけが嫌なんじゃないの??

    p/s: Sam boleh baca ke kanji ‘遅い’ tu???

  12. sam August 2, 2008 at 2:22 pm

    Hihhihii….Laa…..saya dah kasi clue dah tu…A bukan,AB bukan,O bukan….saya individualist yang kedekut dan degil nak mampos,hahaha..Suka g shopping sorang2…sangat syiook….Have been independent all my life except masa dok Nihon hahaha..sebab tak reti 日本語. Kak Hani jahaaaaattttttt !!!!!!!!! mana ada……Kanji tu OSOI kan…

    oooo….kira pandai berpura2 la ni ye…hehe…lepas ni dah reti nihonggo boleh la jln sorang2…kanji tu mmg osoi…sasuga sam…

  13. xara August 6, 2008 at 10:40 pm

    oo.. kalau saya ke Jepang ni mesti tiada siapa yang hendak bekerja dengan saya. Tapi bila baca keterangan pasal darah AB tu, macam kena la pula.. cumanya tidaklah saya ni menjadi villain…huhu

    Teringat masa check darah di kaunter pelajar Fakulti kesihatan di pesta konvo ukm dulu.. Bukan main suka lagi mereka bila dapat tahu saya berdarah AB.. susah hendak jumpa kot? Siap tawarkan saya untuk menderma darah buat kajian. tetapi saya tidak terima tawaran itu, kerana tak pernah lulus untuk menderma darah dek kekurangan zat besi akibat kurang tidur..huhu

    tak semestinya betul apa yang disenaraikan…cuma sebagai “guideline” je..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: